Ekološka pridelava namiznega grozdja

»Grozdje vsebuje vitamine skupine B (razen B12) in vitamin C. Je pomemben vir polifenolov, ki so najbolj razširjeni antioksidanti v naši prehrani. Vsebuje veliko flavonoidov, galne kisline in antocianov. Flavonoidi preprečujejo oksidacijo (slabega) holesterola LDL. Delujejo bakteriostatično in znižujejo koncentracijo celokupnega holesterola v krvi. Zavirajo razvoj ateroskleroze in rast stafilokokov. Pomagajo preprečevati okvare DNK ter zobno gnilobo in bolezni dlesni. V grozdju so kalij, fosfor, mangan, železo, kalcij in magnezij. Kalij je pomemben za mišice, prebavila in uravnavanje presežkov natrija, fosfor za živce in možgane, mangan za kosti in ščitnico, železo za kri, kalcij za zobe in kosti ter magnezij za srce in mišice.«

Ker grozdje vsebuje veliko sadnega sladkorja, ki ohranja v ravnovesju krvni sladkor, nimamo napadov volčje lakote. Njegove balastne snovi pospešujejo prebavo.

Hranilna sestava grozdja

 • Zaradi visoke vsebnosti sadnih sladkorjev (do 20 odstotkov) je lahko prava energijska bomba, ki je povrhu še zelo zdrava.
 • V njem se skriva pravo bogastvo rudnin: fosfor za živce in možgane, kalcij za zobe in kosti, mangan za ščitnico, železo za kri, kalij za mišice in še mnogo drugih.
 • VitaminC in vitamini skupine B (razen B12).
 • Vsebuje veliko antioksidantov. Najbolj znani in raziskani so flavonoid kvercitin, elaginska kislina ter barvila antociani iz kožice rdečega in črnega grozdja.

Ugodni vplivi grozdja

 • Glavni lastnosti grozdja in grozdnega soka sta čistilno in razkuževalno delovanje na celotno telo.
 • Čisti sečne poti, grozdni dnevi pa razbremenijo krvni obtok in jetra.
 • Sveže grozdje odpravlja zaprtje, grozdni sok pomaga pri driski. Grozdje ureja prebavo.
 • Zelo ugodno na počutje vpliva kura z grozdnimi jagodami.

Na kmetiji Glavinič vam lahko ponudimo:

PIWI BELO namizno grozdje

 • Palatina:  Veliko grozdje, srednje velika ovalna hrustljava jagoda, fin okus po muškatnem oreščku – prijetna rahla muškatna aroma. Zori konec avgusta.
 • Suzi: Veliko grozdje z velikimi ovalnimi rumenimi jagodami, zeleno – rumeno prijetnega okusa. Zori konec avgusta.
 • Lakemont: Srednje veliko grozdje z majhnimi, zelenimi jagodami, brez semen. Primerno tudi za rozine. Zori konec avgusta.
 • Pölöskei Muskataly: Srednje velike jagode s finim muškatnim okusom, rumeno zelene velike jagode, rahlo zrnato grozdje. Primerno tudi za sok in vino. Zori začetek septembra.

PIWI ROSÉ namizno grozdje

 • Vanessa:  Svetlo roza grozdje brez semen, z okroglimi, hrustljavimi jagodami. Sladko in prijetnega okusa. Zori konec avgusta.

PIWI RDEČE namizno grozdje

 • Nero:  Srednje veliko, kompaktno, dekorativno grozdje s srednje velikimi, ovalnimi, temno modrimi, hrustljavimi jagodami. Zelo okusno. Primerno za  vino ali sok. Zori začetek avgusta.
 • Muscat blue:  Grozdje z velikimi ovalnimi jagodami, črno, hrustljavo. Meso s finim muškatnim okusom. Za sok in muškatno vino. Zori sredi avgusta.
 • Venus:  Debelo jagodičevje z debelimi jagodami. Brez semen. Posebnega okusa. Primerno za sušenje – črne rozine. Zori sredi avgusta.
 • Cabernet blanc: Grozdje, ki je primerno tudi za belo vino. Cabernet blanc in podobne aroma kot sauvignon.

Ekološka pridelava rozin

Na kmetiji Glavinič vam ponudimo domače, ekološko pridelane, rozine. Rozine pridelujemo iz ročno obranega ekološkega grozdja. Sušimo jih v certificiranem obratu za ekološko predelavo. Rozine so odličnega okusa in se kar topijo v ustih.

Ekološka pridelava aronije

Aronija – mojstrovina narave.

Aronija je zdravilna rastlina – plod aronije je hrana in ne zdravilo. Plodovi aronije vsebujejo vitamin A, C, E, B – B9, B2, B6,P, biofenole, flavonoide, tanine, antocianine, folno kislino in minerale: kalij, kalcij, železo, molibden, mangan, jod, fosfor.

   Izredno bogata je z antioksidanti. Pomaga zavirati proces staranja, zagotavlja več energije in ščiti pred negativnimi učinki prostih radikalov.

   Aroniji pripisujejo številne zdravilne lastnosti npr.:

–  predstavlja bogat vir antioksidantov,

–  poživlja in izboljšuje spomin in koncentracijo,

–  ščiti pred pojavom demence in Alzheimerjeve bolezni,

–  pomaga blažiti arteriosklerozo,

–  blaži glavobole in migrene,

–  povečuje splošno odpornost organizma, pomaga ščititi pred virusi in bakterijami,

–  uravnava raven sladkorja v krvi,

–  poživlja in uravnava delovanje ščitnice ter blaži golšavost,

–  uravnava delovanje jeter in izločanje želodčne kisline,

–  lajša vnetja žolčnega mehurja,

–  pripisujejo ji zdravilne lastnosti, ki pomagajo pri preprečevanju rakavih obolenj,

–  pomaga izboljševati vid in preprečevati nastajanje sive mrene,

–  pomaga pri razstrupljanju in očiščevanju organizma,

–  ker poživlja, osvežuje in upočasnuje staranje ter izboljšuje videz kože (povečuje elastičnost, pomaga odstranjevati temne lise, razpokane kapilare) jo s pridom uporabljajo v kozmetični industriji.

   Zaradi koristnih učinkov na organizem, bi jo morali pogosteje uvrščati v prehrano.

Ekološka pridelava soka iz aronije

Na kmetiji Glavinič vam ponudimo domač, ekološko pridelan, sok iz aronije. Aronijo stiskamo v certificiranem obratu za ekološko predelavo. Aronije ne pobiramo takoj ko dozori. Na grmih jo pustimo nekaj dalj časa, zato je naša aronija slajša od drugih.